Betlémské světlo dorazilo i na Ivančenu

28.12.2013 14:35

Před Vánocemi skauti rozvážejí světlo z Betléma, aby bylo dostupné všem, kteří chtějí tyto svátky prožít trochu jinak. Motto letošního ročníku Betlémského světla se nese v duchu páté kapitoly knihy proroka Micheáše: „Nikdy nepodceňuj maličké; může tě to překvapit – z nepatrného počátku vzejde veliká věc.“

 Betlémské světlo bylo rozváženo po naší vlasti v sobotu 21. prosince 2013. O 4. neděli adventní bylo přineseno také do našeho farního kostela a poté se někteří členové chlapeckého oddílu vydali na Ivančenu. O tomto zajímavém nápadu napsali:

v souvislosti se světlem betlémským se zmiňuje úryvek z evangelia apošlola Jana: "To světlo ve tmě svítí a tma je nepohltila." Což lze vztáhnout i na odkaz popravených odbojářů, kteří sice byli popraveni, mohlo by se zdát, že zlo zvítězilo, ale jejich odkaz nám osvětluje cestu i v současné době - např. že pro dobro musí člověk dokázat obětovat i to nejcennější, co od Boha máme, svůj vlastní život.
Avšak i citát z Bible pro ročník 2013:  „Nikdy nepodceňuj maličké; může tě to překvapit – z nepatrného počátku vzejde veliká věc.“ (začátek 5. knihy proroka Michaeáše) lze vztáhnout na tématiku Ivančeny, neboť kdo mohl v roce 1946 tušit, že pár kamenů s křížem vyroste do takovýchto rozměrů?
Proto jsme se dnes vydali s Betlémských světlem k Ivančeně. Tak trochu jsem si dopisoval před touto akcí s ředitelem CHKO Mgr. Františkem Jaskulou, a ten neměl námitek (to jen tak pro pořádek), dokonce nám napsal, že se bude jednat určitě o pěknou akci a že doufá ve zdarný průběh.
Z Jestřábího jsme vyrazili chvilku po 10. hodině a u mohyly jsme byli ve čtvrt na dvanáct.
Na Ivančenu jsme se vydali i kvůli tomu, že 17. prosince bylo výročí narození Vladimíra Čermáka. Zuzina by letos "oslavil" 94. narozeniny.

Cesta byla příjemná, byť to trochu klouzalo a brodili se ve sněhu, kterého bylo ale velice málo. Lidí bylo na Ivančeně asi 15, ale byli jsme asi jediní, kteří nešli z Lysé hory, nebo na ni zrovna mířili. Mnozí si mohylu fotili, četli si umístěné cedule. Dokonce se nás někteří ptali, kam až s tím Betlémským světlem jdeme. Překvapilo mne, že pochopili, proč pobíháme po horách ve dne se zapálenou petrolejkou.
Je možné, že de facto Betlémské světlo na Ivančeně nikdy nebylo.
Při výstupu se nám nejvíce osvědčilo nést Betlémské světlo v klasické přenosné petrolejce, kde se dařilo chránit plamínek Betlémského světla i při silnějším nárazovém větru.
 

Za 1. oddíl Pražmo světlonoši Lachtan, Drákula a Elf
 

Snímek dokumentuje, že Betlémské světlo skutečně zazářilo u mohyly. Že by to byl začátek nové tradice?


 

 
Zpět